Persbericht en biografie

 

Download HIER de presskit van de voorstelling 'Uit het hoofd' en van Esthers nieuwste release 'Rennen voor de boot'. 

 

Hierin vind je o.a. foto's, video's en persteksten. 

 RENNEN VOOR DE BOOT!

 

Op 30 september brengt de Zwolse Esther Groenenberg haar album ‘Rennen voor de boot’ uit. Op de plaat staan twaalf fonkelnieuwe liedjes, geschreven in de Nederlandse taal. Ze weet zich daarbij omringd door o.a. Daniël Lohues. 

 

Esther oogstte in 2008 succes met haar grote YouTube-hit ‘Oh meisje’; een aanklacht tegen het schoonheidsideaal. Ze bracht daarna drie eigen platen uit, speelde in de theaters met haar muziek en tourde door het land met haar eigen theaterproducties ‘A Natural Woman - a tribute to Carole King’ en ‘Back to the garden’ (een ode aan de grote vrouwelijke singer songwriters uit de jaren zeventig) samen met de ritmesectie van Her Majesty. Ook schreef ze in opdracht, onder andere voor Twents theaterspektakel “Hanna van Hendrik’, met o.a. Johanna ter Steege. Deze odes en uitstapjes deden het werk dat ze stiekem ook voor ogen had.  Het gaf veel nieuwe inspiratie voor nieuwe eigen muziek. 

 

Esther daarbij over de titelsong ‘Rennen voor de boot’:

Ik moest eens de boot naar Vlieland halen. Ik was te laat vertrokken, dus moest haasten. En misschien ken je dat gevoel, dat als je aan het haasten bent om iets te halen (een boot in dit geval dus) je op een gegeven moment moet beslissen:of ik ga nu alles op alles zetten en rennen en zweten om de boot te halen, of ik doe rustig aan, ik neem een boot later of ik neem de boot niet. Ik koos voor het eerste. Ik zette alles op alles en haalde de boot. Ik stond op het dek uit te puffen en keek uit over de zee. En ik dacht, zo is het in het leven ook. Soms moet je dromen laten gaan, of soms moet je ze als een gek najagen. Ik noteerde deze gedachtegang in mijn telefoon en appte Daniël Lohues. Hij schreef terug, ik hoor de melodie er al in. Een week later maakten we er al een liedje van. Bertolf maakte er vervolgens een magistraal strijkersarrangement bij en kunstenaar Jehudi van Dijk een prachtige video. Ik ben hier ontzettend trots op”. 

 

Voor het album ‘Rennen voor de boot’ schreef ze zelf en dus met Daniël Lohues, maar ook samen met Bertolf en Stephanie Struijk.  De rode draad van de plaat is ‘teruggaan naar je basis’. Zo is het liedje ‘Waar ik vandaan kom’ een lofdicht aan het oosten van het land: de plek waar Esther haar roots liggen. Een fascinerende reis terugwaarts, met o.a. op klarinet Pa Groenenberg. 

 

De twaalf  liedjes werden opgenomen in de Wisseloord Studio’s met Sietse Damen als verantwoordelijke voor de opnames en de mix. Bertolf nam mede de productie voor zijn rekening. Dit najaar toert Esther met haar band (Dave Menkehorst, Milo Groenhuijzen en Sebas van Olst) langs de Nederlandse theaters met haar voorstelling ‘Uit het hoofd’, geregisseerd door Liesbeth Coltof.  Tijdens deze tour brengt ze uiteraard  haar nieuwe nummers, maar gaat ze ook op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘wie ben ik zonder pianospelen en zingen?  En…. wie zijn wij allen zonder liedjes en muziek?’. 


Website Studio Jan Koek